måndag 19 september 2011

till några vänner!

Det är alltid lika kul när besökare på café Grace frågar efter recept på de olika kakorna jag bakat och på brödet som Erika bakar! Så här kommer nu förra veckans favorit, vi valde att kalla den frikuskaka! Havre är ju så nyttigt och bra för magen...

Receptet här nedan är för en långpanna på 30x40 cm (men jag tredubblade receptet och gick "all in" på 1 kg smör i friskuskakan... det gick bra i vår stora långpanna!)

Friskuskaka

300 gram smör, gärna extrasaltat
3 dl farinsocker
5,5 dl havregryn
5,5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat

Blanda de torra ingredienserna i en ganska stor bunke och smält smöret. Tillsätt smöret i det torra och rör det till en smulig massa. (När jag bakade den förra veckan tyckte jag att alla mjöliga små havregryn måste få bli smörade så jag toppade med lite extra smält smör av godtycklig mängd!) Bred ut hälften av massan i en långpanna och grädda det i ca 6-8 minuter i 175 grader.
Under tiden tar du en kastrull och i den rör du ihop

4 dl creme fraiche 40%
3 dl strösocker
4 tsk potatismjöl

och sen låter du det sjuda ihop sig lite, typ 4 minuter, sen lyfter du av kastrullen från plattan och rör i

2 tsk vaniljsocker

i smeten, se bara till att den inte är jättevarm, jag har lärt mig den hårda vägen att vanilj lätt drar mot en besk smak om den blir för varm eller kokar.
Nu har du nog tagit ut den förgräddade kakan ut ugnen så nu kan du lätt hälla över vaniljsmeten över kakan och "toppa" verket med resterande halvan av havresmulet. Sen ska alltsammans "skjuts in i ugnen" i 10-13 minuter!
Sen kan det vara lättare att vänta med att skära upp kakan när den fått svalna något, eller så börjar man från varsin kant och äter sig med matsked in mot mitten!
Dryckesförslag iskall mjölk.

Njut av livet mina vänner!
vid tangenterna,
Linda