torsdag 19 augusti 2010

en diger receptsamling..

Veckans kaka på Café Grace brukar det oftast vara några som frågar efter receptet på, så därför tänkte jag denna termin även skriva in receptet i bloggen så det finns sparat! Här kommer terminens första kaka samt ett recept på favoriten från i våras!
Njut! Livet levs leende!

Bärrutor
200 gram smör
6 dl strösocker
4 ägg
6 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 liter bär av något slag

Smält smöret och låt det svalna lite. Rör i socker, ägg, mjöl och vanilj och rör till en slät smet. Bred smeten i en långpanna och strö över bären. Grädda i 25-30 minuter i 175 grader.

Riddarkaka
4 ägg
6 dl socker
150 gram smör
3 dl mjöl
1 dl cacao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt

glasyr:
2 dl socker
1 dl sirap
1,5 dl grädde
75 gram smör
200 gram cocos

Vispa ägg och socker pösigt, klicka i smör och rör i mjöl, cacao, vanilj och salt. Bred ut i långpanna. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter. Glasyr: Blanda socker, sirap, grädde och smör i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter. Rör i cocos. Ta ut kakan och bred över glasyren och grädda sen i ytterligare 10 minuter.


De flesta av de recept vi skriver ut här på bloggen hämtar vi från http://www.kokaihop.se eller från Anna Braws suveräna bok Långpannans lov!

västgötska ord...

Många av er känner till min och Erikas dialekt, och några är t o m förundrade och förvånade över detta som i bland kan te sig som mitt och Erikas hemliga språk. Jag tänkte ge er en snabbgenomgång på de "veckans ord" vi förgyllt bloggen med så här långt!

kollemasa = verb, att ta dagen som den kommer, "softa"
stöneter = principfast
gulle = hand
jasska = när man går i en vattenpöl, eller grunt vatten
bös = småplock i storlek med vad som får plats i en byxficka
dålpa = en svacka eller sänka i naturen
rule = den delen av magen som lätt hänger över jeanskanten när man sitter ner
bröttla = "föra väsen"
lerka = något som inte är fastsatt och sitter på plats lerkar
börna = något sitter fast, ofta har det svällt av fukt
sedera = välja bort, medvetet hoppa över
gassigt = käckt och skojigt

Varsågoda!

vi är tillbaka!

Plötsligt händer det!
Sista semesterdagen kommer, efter mina fem veckor och Erikas nio, och efter lite semesterångest över allt man inte fick gjort, så sitter man här igen! Och efter några dagar känns det som om man inte haft någon semester alls utan redan lite, lite, längst där inne, längtar efter nästa ledighet.

Vi har mycket spännande att se fram emot denna höst! För mig, som är trygghetsnarkoman light, är denna höst bra, vi har samma grupper som i våras!
Igår hade jag det stora nöjet att boka in alla höstens lokalbokningar för alla grupper, vilket i samma ögonblick gör dem synliga på vår hemsida, http://www.svenskakyrkan.se/orslosa . Det är fantastisk när tekninken jobbar MED människan!

Fram till grupperna startar fylls våra dagar med inventeringar av olika slag, typ skåp, lådor, almanackor, och nästa vecka är det dagisturnéer som gäller! Och sen finns det nog mer skåp och lådor... Och sen några utbildningsdagar med hela personalstyrkan, och sen är det dags att träffa grupperna igen!

Må så gott, vänner!
Vid tangenterna,
Linda