onsdag 3 mars 2010

världens kväll!! (i Friel!)

Hon är helt fantastisk! Och en traditionellt byggd kvinna! (precis som jag!)
Mma Precious Ramotswe i damernas detektivbyrå är en av mina favoritförfattare Alexander McCall Smiths huvudpersoner, och min inspiration för tillfället.
Jag har som ni förstår läst samtliga böcker nästan exakt på utgivningsdagen, och fullkomligt låtit mig föras med till det torra, varma Botswana. Jag kan känna värmen av solen och hos folket, känna doften av det torra gräset när jag, precis som Mma Ramotswe, sippar på mitt rooibos té, och när jag fick se filmerna som svt sände i januari var jag bara tvungen att köpa dem direkt.
Så nu har jag min verklighetsflykt! Botswana bara tre knapptryck bort på min fjärrkontroll till dvdn, sen är det härligt varmt solsken som omger mig, leende människor, ett enkelt liv där man nöjer sig med det lilla man har och omger sig av underbara färgstarka kläder. Tänk om Botswanas motsvarighet på Ellos kunde skicka mig en katalog!
Det skulle även underlätta för mig och Erika då vi ska klä ut oss till härliga, färgstarka, vackra, negresser på Världens kväll i Friels bygdegård den 21 mars. Alla som undrar hur man gör för att få se oss utklädda i peruk, afrikasminkad hy och färgstarka kläder kan bara ta sig till Friel! Världens kväll gör vi tillsammans med internationella gruppen i församlingen och det blir sång av våra utklädda barn och ungdomar i alla grupper efter det blir det fika, en etiopisk macka med en spännande köttfärssås, några av ingredienserna är t ex 5 kg nötfärs, 5 kg!! rödlök detta ska sedan koka ihop med 2,5 kg smör! Det kommer finnas svenska smörgåsar för de som är hariga! Sen avslutas hela kvällen med en auktion på typ bröd och annat, och alla pengar vi samlar in under kvällen går till insamlingskampanjen Rent vatten!
Tänk! Lilla jag, lilla jag, som Mma Ramotswe!
Det ni!
Vid tangenterna,
Linda

måndag 1 mars 2010

och så går våra dagar...

För att ge er en kort resumé lägger jag ut ett kort från vår uppskattade hajk för ungdomarna som fick inleda sportlovet. Vi startade med en gudstjänst i Söne och fortsatte med lite av varje! Kvällen spenderade vi på Örslösa församlings egen riviera Svalnäs! Efter mörkrets inbrott gav vi oss iväg rustade med ved, tändstickor, saft, korv i burk, bröd, ketchup och senap och inte att förglömma en, jag skriver en, bra ficklampa. Vi kämpade oss ut i -10 grader och dimma genom 40cm snö, och till slut nådde vi vattenbrynet, eller isbrynet! Där grävde vi oss ner till sanden och tände en värmande och mysig eld!

Medan vi väntade på att korven i konservburkarna skulle bli lagom ätvarma gick vi så långt ut på isen tills vi bara kunde ana vår eld, efter den promenaden smakade korvarna ännu bättre!

Vad sysslar vi med nu då..

Jo, nu jobbar vi i projektform inför "Världens kväll" i Friel den 21 mars kl 16.00. Där kommer alla barn och ungdomar vara utklädda till någon från ett annat land, sjunga sånger, äta Etiopisk smörgås och ha en alla tiders trevlig kväll tillsammans! Under kvällen får vi som kommer en chans att dela med oss av vårt överflöd i insamlingskampanjen - Rent vatten. Så förra veckan gjorde vi insamlingsbössor i alla våra grupper och som ni kan se på bilden tejpar vi först ihop ca 60 bössor med mycket möda och stort besvär, sen är det barnens uppgift att rita bilder på temat, som förgyller sparbössan!

Även denna veckans aktiviteter följer temat kan man säga, vi ska till vattenpalatset i Vänersborg på torsdag! Då bjuder församlingen alla barn i grupperna samt deras syskon på inträde, och föräldrarna får gå in till grupppris ca 45.-/person. Det brukar vara en uppskattad aktivitet som vi försöker få med en gång per år för att ge föräldrarna en chans att träffa mig och Erika och se vad vi är för några roliga filurer!

På det mer personliga planet har vi smygstartat beach 2010, eller kanske 2011 i mitt fall, med att tänka oss för vad vi stoppar i oss, en synnerligen svår uppgift på måndagar då vi har café Grace med nybakat! Vi har även ambitionen att springa några extra gånger ner till kontoren på undervåningen och Erika gör redan framsteg!

Allt gott som smakar sött, mina vänner!
Vid tangenterna,
Linda